Βερν: Ποιος προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ιούλιο;;

Μεγαλώσαμε με τις ιστορίες του, φανταστήκαμε να ταξιδεύουμε με τους ήρωες του, ονειρευτήκαμε ότι ήμασταν κι εμείς μικροί εφευρέτες. Μέσα στη θάλασσα, ψηλά στον ουρανό, γύρω από τη γή ή και τη σελήνη, ο Ιούλιος Βερν είναι ένας από τους πιο αγαπημένους, πιο πολυδιαβασμένους και πιο ανατρεπτικούς συγγραφείς όλων των εποχών, για μικρούς, αλλά και για μεγάλους. Γεννήθηκε στη Νάντη το 1828, και πέθανε το 1905 στην Αμιένη της Γαλλίας.

Για να δούμε όμως γιατί είναι τόσο σημαντικός και τόσο επιδραστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεντρώσαμε κάποιες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του, που μάλλον δεν γνώριζες και σίγουρα θέλεις να μάθεις! 

  1. Εφηύρε το ηλεκτρικό υποβρύχιο πριν τη δημιουργία του 

Στο έργο του 20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα που εκδόθηκε το 1870, ο Ιούλιος Βερν περιγράφει το όχημα του Κάπταιν Νέμο ως ένα ηλεκτρικό υποβρύχιο. Παρόλα αυτά, το πρώτο ηλεκτρικό υποβρύχιο κατασκευάστηκε 25 χρόνια αργότερα από την έκδοση του βιβλίου και το ενδιαφέρον είναι ότι η περιγραφή του Βερν ήταν τεχνολογικά πολύ ακριβής. Μάλιστα, το πρώτο υποβρύχιο το 1886 ονομάστηκε Ναυτίλος, ως φόρος τιμής στον ίδιο το Βερν. 

2. Με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τη συγγραφή αγόρασε ένα καράβι 

Ένας τέτοιος συγγραφέας, ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας, δεν θα μπορούσε να μην είναι ταξιδευτής. Ο Βερν με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε γράφοντας, αγόρασε ένα δικό του πλοίο, με το οποίο ξεκίνησε να ταξιδεύει τη Βόρεια Αμερική. Αυτά τα ταξίδια υπήρξαν για εκείνον πηγή έμπνευσης για πολλά από τα μεταγενέστερα μυθιστορήματα του, κυρίως για τα 54 μυθιστορήματα της συλλογής Εκπληκτικά Ταξίδια. 

3. Οι δύο καλύτεροι του φίλοι ήταν οι σημαντικότεροι συγγραφείς της εποχής του

Με τον Αλέξανδρο Δουμά, συγγραφέα του Κόμη Μόντε Κρίστο και του έργου οι Τρεις Σωματοφύλακες, ήταν πέρα από καλοί φίλοι και στενοί συνεργάτες, αφού είχαν γράψει μαζί και ένα θεατρικό έργο. Ο τρίτος της παρέας τους ήταν ο Βίκτορ Ουγκώ. Ο Βερν υπήρξε θύμα σφοδρών κριτικών στην εποχή του. Η υποστήριξη, όμως, των φίλων του υπήρξε καθοριστική για την προώθηση των μυθιστορημάτων του.

4. Υπήρξε εξαιρετικός χρηματιστής 

Ο Ιούλιος Βερν ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική, τις οποίες όμως εγκατέλειψε προσωρινά λόγω της αγάπης του για τη συγγραφή. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον πατέρα του, ο οποίος τον αποκλήρωσε. Για να βγάζει τα προς το ζην, ξεκίνησε να εργάζεται στο χρηματιστήριο, μια δουλειά στην οποία ήταν πολύ επιτυχημένος, αν και την απεχθανόταν. Εν τελεί, ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1851 στη νομική, αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα. 

5. Έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 

Το 1886, ο ανηψιός του αποπειράθηκε να τον σκοτώσει, πυροβολώντας τον δύο φορές. Η πρώτη σφαίρα ξέφυγε από τον στόχο της, η δεύτερη όμως τον βρήκε στην κνήμη, δημιουργώντας του εφόρου ζωής ένα πρόβλημα στο πόδι, εξαιτίας του οποίου δεν περπατούσε καλα. 

Ο Ιούλιος Βερν είναι ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Από το 1850, το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 150 γλώσσες, γεγονός που τον φέρνει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο πολυμεταφρασμένων συγγραφέων, αμέσως μετά την Αγκάθα Κρίστι. 

 

Βρείτε όλα τα βιβλία του, για μικρούς και μεγάλους εδώ!